Domnului Iohannis, o recomandare privind politica de apărare

Domnule Președinte,

Zic că am așteptat destul să văd cine sesizează problema legată de o promisiune făcută de dumneavoastră în Parlament. Nu a reacționat nimeni public la un angajament privind realizarea unei noi strategii naționale de apărare.

Din discursul dumneavoastră  de la depunerea jurământului în Parlament am reținut că:

„Îmi propun ca în primele șase luni ale mandat să prezint strategia națională de apărare a României”, a promis Iohannis, care a vorbit, de asemenea, şi despre Republica Moldova.” Via Mediafax

În aparență nimic deosebit, în realitate angajamentul este unul care denotă lipsa de expertiză care bântuie prin birourile de la Cotroceni, mai ales prin acele birouri care ar trebui să aibă legătură cu securitatea și apărarea națională.

Angajamentul oficial are legătură cu Legea 473/2004 în vigoare de la 15.11.2004.

Președintele trebuie să beneficieze de toată expertiza așa că mă ofer să vă ajut rapid și punctual.

În lege se precizează:

Art. 5

(1) Strategia națională de apărare a României este documentul de bază care fundamentează planificarea apărării la nivel național. Președintele României, în termen de cel mult 6 luni de la data depunerii jurământului, prezintă Strategia națională de apărare Parlamentului, care o dezbate şi o aprobă, prin hotărâre, în cadrul unei şedinţe comune.

(2) În cazul în care, pe perioada de valabilitate a Strategiei naționale de apărare, intervin modificări majore ale mediului de securitate, Preşedintele României poate iniția procesul de modificare a strategiei şi de prezentare a acesteia în Parlament, în vederea adoptării în regim de urgență.

Recomandare:

Trebuie aplicat punctul (2) din Art. 5 care prevede urgentarea adoptării unei noi strategii datorită următoarelor modificări majore ale mediului de securitate:

1. Conflictul din Ucraina a generat o criză majoră pe termen lung în regiunea noastră, la frontiera terestră și maritimă a NATO.

2. Anexarea Crimeei este o modificare serioasă de configurație în proximitatea zoneo economice exclusive maritime a României.

3. După reuniunea NATO din iulie și  după summit-ul NATO din septembrie 2014, Alianța s-a angajat să dezvolte un plan de apărare pentru România, o decizie politică și militară care ar trebui să aibă un impact major asupra politicii militare românești.

4. SUA a decis din primăvară să desfășoare un pachet multianual de măsuri de reasigurare strategică pentru țările din flancul estic al Alianței, context în care România trebuie să revizuiască major politica sa de apărare în sfera sprijinului ca țară gazdă (host-nation support în terminologie NATO).

5. România va găzdui una sau mai multe facilități de comandament pentru forțele de reacție rapidă NATO.

6. Începând din 2015 la NATO se declanșează un nou ciclu de planificare de 4 ani, ciclu care trebuia să ne găsească cu toate documentele de planificare gata revizuite, altele în stadiu avansat de elaborare iar unele deja finalizate: programul de guvernare (există), strategia de apărare, Carta albă a apărării, Strategia militară, Directiva de planificare a apărării, Programele majore şi Planurile operaţionale de întrebuinţare a forţelor.

7. Rusia a modificat doctrina militară în sensul definirii politicii și prezenței NATO ca o amenințare la adresa propriei securități și a vecinătății.

Din aceste 7 motive, noul proiect de strategie ar fi trebuit declanșat de anul trecut de prin mai-iunie, singura scuză privind întârziere fiind existența unui blocaj între președinție, guvern și parlament. Acum acest blocaj se consideră că nu mai există iar urgentarea elaborării strategiei ar fi un test care ar trebui să demonstreze că există voință politică din parte tuturor pentru a rezolva această prioritate.

Repet, nu este vorba doar de respectarea legii, mai este vorba de voință politică și de responsabilitatea dumneavoastră.

Dacă aveți nelămuriri știți unde mă găsiți.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

4 Responses to Domnului Iohannis, o recomandare privind politica de apărare

  1. MM's says:

    Cum nu va avea nelămuriri, strategia va rămâne doar o taină neîmpărțită, zic 🙂

  2. Corson says:

    In sfirsit, dupa valuri de critici de dupa cires, batut saua ca sa priceapa iapa, o asumare deschisa.
    „Domnule presedinte, interesul national nu mai lasa loc de modestii inutile. V-ati inconjurat de consilieri incapabili. Pe domeniul meu de expertiza nu cunosc altul mai bun decit mine. Astept sa ma chemati la Cotroceni. Fugit irreparabile tempus.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: