Planul pentru Moldova

Am citit că Mihnea a scris în Context politic despre vizita lui Iohannis în Moldova – Nici speranța nu mai trece Prutul, așa că sistematizez mai jos câteva idei pe aceeași temă.

Președintele Iohannis și-a amânat vizita la Chișinău pe fondul impasului în formarea coaliției pentru guvernare. Înainte de Crăciun lucrurile păreau mai roz, se spera că va exista o coaliție pro-europeană, că Bucureștiul va avea un galop diplomatic lejer pe la Chișinău, cu minime eforturi politice dar cu maximă vizibilitate la Chișinău dar mai ales la Bruxelles și totuși nu a fost să fie așa.

Liberalii moldoveni au dat semnalul scepticismului la București, care București nici nu concepe un guvern fără liberali. Pe acest fond, Klaus Iohannis a decis să dea un semnal negativ, poate poate arcul politic pro-european ar putea să se mobilizeze și să treacă peste toate problemele.

Alternativa, discutată deja de comentatori, ar fi un guvern minoritar pro-european, evident cu riscul major de a negocia intens și neeficient cu pro-moscoviții orice măsură pro-europeană.

Întrebarea mea ar fi, dacă ținem seama de cât de greu au mers fostele guverne pro-europene din Moldova, cu câte negocieri, disensiuni, certuri au fost, cu ce ar fi diferit un guvern majoritar pro-european de un guvern minoritar pro-european ?

Răspunsul meu ar fi probabil cu nimic. Ritmul reformelor va fi tot inegal, lent și nefocalizat.

Bun, ce implicații are pentru România decizia luată de Iohannis că nu a respectat calendarul convenit al vizitei ?

În primul rând se creează impresia că Bucureștiul favorizează, suntem mumă doar pentru liberali și că pentru restul spectrului politic suntem ciumă, pro-europeni sau anti-europeni se vor simți în aceeași barcă.

În al doilea rând se dă impresia că Bucureștiul nu are un plan pentru a lucra și cu alte variante de guvern.

În al treilea rând că se creează impresia că președintele Iohannis evită să se implice în situații fluide politice dar care sunt cruciale pentru viitorul Moldovei.

În al patrulea rând, decizia Bucureștiului poate fi interpretată la Chișinău ca un mesaj indirect de la Bruxelles de răcire a relațiilor cu Moldova.

În încheiere să ne aducem aminte de intervenția cancelarului Angela Merkel în contextul alegerilor din Grecia, ocazie cu care nu îmi aduc aminte să fi spus că așteaptă să se clarifice situația politică din Grecia.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

6 Responses to Planul pentru Moldova

 1. abulafia89 says:

  hehehe….merkel… chiar vrei sa faci comparatia asta ?

 2. Teoretic ai dreptate.

  Practic, Iohannis a acționat corect refuzând asocierea cu orice construcție politică ce l-ar fi inclus pe anti-românul de Voronin.

  Ceea ce Iohannis a cerut a fost clar: faceți un guvern fără comuniști, pentru că din cauza comuniștilor Moldova este acum în halul în care este.

  Noi nu favorizăm neapărat Partidul Liberal, ci favorizăm singura coaliție care are destule voturi pentru a forma un guvern fără comuniști.

  Ceea ce trebuie să se înțeleagă la Chișinău este că România nu-i va oferi nimic unei construcții politice mânjite cu rahat comunist, pardon de expresie.

  De ceea și spun că Iohaniis a acționat corect, pentru că îi obligă pe lideri politici moldoveni să dea dovadă de mai multă minte.

  • semanticus says:

   @robintel
   bine ai venit pe blog. Si daca ne pomenim ca un grup de tari importante din UE vor saluta formarea unui guvern pro-european minoritar sau, si mai rău, un guvern cu comunisti, ce va face atunci domnu președinte Iohannis ? rupe relațiile cu Chișinăul ? declanșează vânătoarea de comuniști în Moldova ? sigur exagerez puțin dar politica este arta compromisului.

  • @semanticus

   „Si daca ne pomenim ca un grup de tari importante din UE vor saluta formarea unui guvern pro-european minoritar”. UE ar saluta și un rahat, dacă ar fi pro-European.

   „sau, si mai rău, un guvern cu comunisti,” total exclus, câtă vreme comuniștii Est-Europeni sunt anti-Europeni.

   Politica este, într-adevăr, arta compromisului. Dar „compromisul este renunțarea la o valoare până mai ieri sfântă” (Vasile Dâncu, Patrie de unică folosință), iar UE nu renunță la valorile sale.

  • semanticus says:

   hahaa nu imi cita din Dancu, compromisul insemana sa gasesti o solutie pentru a satisface 2 seturi de interese greu de conciliat. Marea victorie a UE va fi nu sa avanseze reforma in Moldova doar cu partidele pro-europene ci sa convinga pe pro-moscovoti sa contribuie la un proces de reforma. In UE nu intri pe bucăți, intri cu toată țara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: