SRI versus Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a ieșit să dea o explicație privind conflictul Elena Udrea – Florian Coldea.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat ca Elena Udrea i-a spus aceleasi lucruri pe care le-a sustinut in presa despre generalul Coldea, inainte de a le face publice.

„Elena Udrea mi-a spus. In mod categoric mi-a spus, dar presedintele nu are niciun mijloc de verificare. Presedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Presedintele este beneficiarul informatiilor”, a declarat fostul sef al statului, potrivit Mediafax. via Hotnews

Președintele Băsescu probabil că nu a aflat sau nu vrea să ne spună că avea totuși o pârghie să discute faptele, încă nedovedite sau suspectate, ale generalului Coldea.

Sintetizez aici, pe pași, cum ar fi putut Traian Băsescu să verifice toate informațiile primite de la Elena Udrea.

1. Elena Udrea, ministru în Guvernul Boc, îi transmite la o cafea ce știa despre generalul Coldea.

2. Președintele Băsescu putea să ceară, în calitate de șef al CSAT, un raport oficial ministrului Udrea privind tema în discuție.

3. În baza LEGII nr. 415 din 27 iunie 2002  privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, articolul 20:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:

f) aprobă:

art.20 – rapoartele şi informările prezentate de conducători ai organelor administraţiei publice, referitoare la securitatea naţională;

4. După primirea raportului, președintele Băsescu trebuia să convoace o ședință CSAT, unde se putea discuta raportul. Tot președintele ar fi putut propune o decizie prin care să solicite directorului SRI să facă o verificare a faptelor descrise și propuneri de măsuri, în funcție de confirmarea sau infirmarea informațiilor din raportul Udrea, de la directorul Maior.

5. În următoarea ședință CSAT, după analiza raportului directorului SRI George Cristian Maior, președintele putea să propună analiza raportului SRI si a unei eventuale decizii a CSAT de demitere a generalului Coldea în Comisia de control a SRI din Parlament.

Așa ar fi fost legal, funcțional și ar fi respectat separația puterilor în stat.

Din punct de vedere al responsabilității politice, tot președintele Băsescu, dar și fostul director George Maior ar trebui să recitească articolul 24 din Legea 14 de organizare a SRI:

ART. 24

Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi.

Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunereadirectorului Serviciului Român de Informaţii.

Cam atât pentru ziua de azi. Ultima chestiune  este că problema nu a fost clarificată iar președintele Iohannis este și el obligat să rezolve o problemă nerezolvată moștenită și să respecte legea urmând aceeași pași prezentați mai sus.

 

 

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: