Sorin Ducaru în mariaj cu SIE ?

Pe surse se vehiculează o posibilă numire a Ambasadorului Sorin Ducaru ca șef la SIE.

Sorin Ducaru este din 2013 Asistent la Secretarului General NATO pentru riscuri emergente.

Părerea mea pe scurt.

1. Dacă Sorin Ducaru a tras sforile ca să se propună la șefia SIE, atunci am două observații. Prima, nu îi place pe postul acesta foarte onorant și/sau, a doua, cerințele postului de la NATO sunt peste competențele sale, nu face față sarcinilor, nivelului de complexitate sau nu are abilitățile necesare. Dar nu cred că asta este realitatea, după câte îl cunosc pe domnul Ducaru, nu cred în această variantă.

2. Dacă Președintele Iohannis, Victor Ponta, George Scutaru, alții, alții de la SIE, alții de la MAE, etc s-au gândit ei că ar fi bun Sorin Ducaru la șefia SIE atunci am două observații. Prima, la acest nivel, de poziție 3 sau 4 în NATO, când un asistent pleacă dupa 1 an si 2 luni atunci este un semnal foarte prost pentru țara din care el vine. Prestigiul de țară cam dispare. Oricum noi nu am avut până acum șefi mari pe linie civilă și militară (generali trimiși) în comandamentele strategice și nici la Cartierul General NATO. Pur și simplu nu avem pe cine trimite. A doua, postul ocupat de Sorin Ducaru la NATO a fost ocupat prin concurs, deci România va trebi să găsească un alt candidat care să participe la concurs, etc. etc. și fără garanția că postul va mai fi câștigat de un român. Foarte probabilă această variantă.

În concluzie, în contextul tensionat cu Rusia, la granița de Est a NATO, eu cred că retragerea singurului român din conducerea NATO ar fi o eroare. În cazul unei crize major, Secretarul General NATO ar avea nevoie să își deschidă mai multe canale de comunicare cu flancul sudic al Alianței. În afară de ambasadorul român, care are mandat oficial, orice altă expertiză românească complementară din structurile NATO va fi vitală pentru o reacție promptă și eficientă a aliaților. Nu cred că ne putem o așa eroare.

Deci mare atenție ce interese punem în balanță.

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: