România și sancțiunile împotriva Rusiei

Cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în Ucraina am citit că ar fi declarat că România susține linia sancțiunilor europene, care sancțiuni sunt acceptate doar până în iulie 2015.Tema sancțiunilor în discursul președintelui la Kiev a fost anemic tratată sau poate voit expediată. Numai că acest fapt ar putea da un semnal că președintele nu se coordonează cu MAE al României  și nici cu partenerii strategici, SUA și Polonia.

Iohannis a declarat:

Pozitia Romaniei este favorabila mentinerii regimului de sanctiuni al Uniunii Europene la adresa Federatiei Ruse atata timp cat nu se inregistreaza aplicarea deplina a Acordului sau daca situatia din teren continua sa se degradeze. via hotnews

Ce fac alții ?

SUA  a prelungit sancțiunile până la finele anului.

Ce declara ministrul de externe Bogda Aurescu la Riga pe 7 martie a fost însă ceva diferit  și nu doar în nunațe ci și în substanță:

Ministrul de Externe a reafirmat poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni, în contextul actual, apreciind că acesta constituie o pârghie eficientă, care trebuie menţinută până la aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk, astfel încât să determine un angajament politic autentic, în eforturile de îmbunătăţire a situaţiei din teren şi în procesul de implementare a Acordurilor.

”În egală măsură, a arătat Bogdan Aurescu, UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de noi sancţiuni dacă se reiau luptele, de exemplu în zona oraşului Mariupol, sau dacă aplicarea Acordurilor de la Minsk este blocată în alte aspecte ale acestora”, se mai arată în comunicatul MAE. via hotnews

Ce spunea Polonia tot la Riga pe 7 martie ? Adică partenerul nostru strategic, la care președintele Iohannis tcmai ce a fost în vizită, cu care s-a resemant Parteneriatul strategic,  cu care noi ne coordonăm față de Rusia și alte evoluții, ceva diferit:

Polish Foreign Minister Grzegorz Schetyna threatened that if Moscow “does not change its policy, sanctions will be toughened and they will make themselves felt even more in Russia.”

 

În concluzie mai este mult de lucru pe partea de politică externă.

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: