Klaus, Hans și Gretel

Brusc, dupa 3 ani de căutari, avem ambasador SUA vorbitor de germana, cu numele Hans și evident nu are legatură cu plecarea lui Băse #cafea dar are legătură cu ce am scris aici Ambasador american la București

De fapt mi întărește convingerea că Băsescu a fost motivul nenumirii unui ambasador american.

Indirect, dar simptomatic pentru abordarea Departamentului de Stat față de fosta conducere este modul în care Mark Taplin răspunde la câteva întrebări care îl vizează pe George Maior și ideile sale, ”analiza făcută la SRI”, care ajungeau la Traian Băsescu:

Via Hotnews

HN: Fostul sef al SRI, George Maior, a declarat recent ca Romania a avertizat de multa vreme despre spionajul rus care incearca sa influenteze pozitii politice in Europa. Aveati informatii despre aceste actiuni?
Mark Taplin:
Cred ca am inteles dintotdeauna, in termeni generali, ca Rusia a fost pregatita sa isi foloseasca parghiile economice, cele de business si cele energetice pentru a influenta elite din afaceri sau elite guvernamentale din diverse state ale Europei. Faptul ca Romania e mai putin dependenta de energia rusa i-a permis Romaniei sa aiba mai mult spatiu de manevra. Pentru state cu un grad mai mare de dependenta, calculul, probabil, e mai complicat.

HN: Impartasiti grijile legate de securitatea din zona gurilor Dunarii?
Mark Taplin:
Cine spune ca stie ce va face Rusia pe viitor, cred ca se inseala. Totusi, cel mai plauzibil scenariu e acela ca estul Ucrainei sa se transforme in cel mai extins conflict inghetat din Europa. Sunt anumite modele care pot fi recunoscute in evolutiile din Ucraina, daca le comparam cu actiunile Moscovei din Transnistria, Osetia sau Abhazia. Prezenta directa sau prin interpusi e menita sa detabilizeze diferite guverne care, la un moment dat, dau semne de orientare catre Vest.

Pe fond nu cred ca ne confruntam cu ceva necunoscut, dar exista un element de impredictibilitate. Si exista speranta, nu stiu daca acesta este termenul potrivit, ca evolutiile din Ucraina sa fie directionate catre un stadiu ce poate fi administrat. Sigur, pentru Ucraina implicatiile sunt extrem de serioase si ar insemna inca un conflict inghetat la perimetrul estic al UE si NATO. Nu e un rezultat bun, dar nici nu e cel mai rau posibil.

 

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: