Joc de glezne de la MAE

 Modernizarea Politicii de vecinătate a UE

Am inteles ca in mare secret ministrul de externe Aurescu a transmis la Bruxelles propunerile Romaniei pentru modernizarea politicii de vecinătate UE.
Printre propuneri ar fi și înființarea unor ”Security Trusts”, un fel de platforme de dialog, ceva vag bun la orice, oricand, cu oricine.
În primul rand o asemenea propunere nu înseamnă modernizarea politicii de vecinătate. Noi am mai avut un eșec cu trust fund-ul pentru regiunea Marii Negre unde nu a ieșit nimic, doar joc de glezne, nici măcar la nivel înalt pentru vizibilitate.
În al doilea rand, propunerea aceasta a Romaniei nu respectă principiul nevoii de diferențiere, p.7, aplicat în domeniul securității, conform JOINT CONSULTATION PAPER Towards a new European Neighbourhood Policy trimsi țărilor pe 4 martie – http://ec.europa.eu/…/neighbo…/consultation/consultation.pdf
Cel mai bun security trust rămâne în Europa tot NATO PfP, acolo se discută politic, avem colaborare militară, bazată pe un acord politic și militar și calendar anual. România ar greși să propună o dublare, un paralelism pe sfera securității intre NATO si UE.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: