Liberland- de la falansterul digital la statalitatea hibridă

La început a fost Second Life unde statele deschideau ambasade digitale, după aia, în era social media, Facebook, etc au apărut diplomația digitală, consultarea politică digitală, protestul digital, moneda digitală, etc.  ca acum să apară Liberland.

Am simplificat mult evoluția unor procese care par disparate pentru a sublinia un lucru. La început a fost o idee, un actor își caută spațiu de exprimare, treptat apar și instrumentele ca, într-un final, ideea și instrumentele să disemineze în populație cu efecte neprevăzute.

Sigur, au mai fost aventurieri care au revendicat teritorii pentru diferite scopuri politice, economice, religioase, culturale. Pe alt plan, unii poate își mai aduc aminte de ”Piața Universității – zonă liberă de comunism”, dar atunci nu exista trusa de scule digitale, era ideea, nu era Facebook, era doar un balcon, niște corturi și o solidaritate care a generat niște reguli.

Liberland, pseudo statul pe un teritoriu nerevendicat  dintre Serbia și Croația, nu trebuie apărat cu arma în mână, cu flori, cu bani sau cu trupe, el este apărat digital și există digital iar suprapunerea convențională pe Google Maps a generat un curent experimental care demonstrează un lucru simplu, că și statalitatea poate fi hibridizată. ”Novaya Russia” intră tot în această categorie de statalitate hibridă.

Omul se exprimă și construiește cu ce are la îndemână, îi dai silex, va aduce la perfecțiune toporul de vânătoare, îi dai instrumente digitale și scoate, tot, maxim din respectivul nivel tehnologic, în scopul unei idei.

Ce ne scapă nouă când încercăm să anticipăm asemenea mișcări, faptul că omul are tendința să combine natural tot ce este practic, ce are la dispoziție, dar să urmărească o singură idee. Pe noi ne atrage sau ni se pare respingătoare ideea fără să observăm actorii. Sau introducem stereotipii, îi place socialismul, este socialist, îi place liberalismul este liberal și cu asta uităm de potențialul real al unui om sau al unui grup.

Un exemplu dramatic. Atacurile de la 11 septembrie. Scenariile pentru clădiri de categoria turnurilor gemene prevedeau mașini -capcană conduse de ”low-tech operatives” sau atacuri cu comadouri. Nu anticipa nimeni că oameni educați peste medie, unii cu acoperire de studenti, înscriși la școli de pilotaj particular vor pleca cu avioanele spre respectivele clădiri. Aceștia au combinat destul de multe mijloace până au găsit soluția.

Și aici cred că apare diferența majoră de strategie între grupul A și grupul B. Dacă respingi ideea, atunci încerci să o combați sau să anticipezi concretizarea ei, să prevezi, să contracarezi și așa reduci numărul de posibile combinații, îngustezi, focalizezi o direcție de acțiune. Partizanii merg însă în direcția opusă, combină din ce în ce mai mulți factori, extind spectrul direcțiilor de acțiune pentru că au la dispoziție o armă secretă imbatabilă de mii de ani. Se numește improvizația. Combinația de mijloace din mers nu este încorsetată de reguli ci de suma de mijloace avute la dispoziție. Oricât de primitive ar fi mijloacele, aceste sunt superioare normelor dintr-un motiv simplu, mijloacele scapă controlului și au un număr infinit.

Și falansterele digitale par utopii, la început par idei trăznite,  care nu respectă normele de statalitate, până când apare o masă critică de actori care încep să combine din ce în ce mai multe mijloace, instrumente, căi de exprimare și brusc soluțiile se apropie din ce în ce mai mult de idee.

Cum spunea cineva, numai cine este bine pregătit poate să improvizeze așa și în cazul nostru, un număr mare de combinații și improvizații în jurul unor noi forme de statalitate demonstrează că mulți sunt pregătiți sau foarte bine pregătiți.

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: