NATO se apără pe graniță

La reuniunea NATO a miniștrilor de externe s-a anunțat oficial că țările baltice vor transmite o scrisoare prin care vor solicita staționarea permanentă a unei forțe NATO de nivel brigadă.

De ce ? mai ales pentru că până acum se vorbea doar de o Forță de reacție rapidă care să ajungă acolo unde este nevoie în timp scurt.

Posibile răspunsuri.

1. Ar fi nevoie de echilibrare a flancurilor. Pe flancul sudic există o Forță de reacție rapidă permanentă cu un comandament în Turcia. Cu alte cuvinte, armata turcă a alocat o brigadă pentru structura de forțe NATO și un comandament pentru această forță. Pe flancul nordic există un comandament multinațional pentru regiune în Polonia dar nu există forță permanentă.

2. În septembrie 2014 la summitul NATO s-a decis revizuirea sau realizarea unor planuri de apărare pentru țările de pe frontiera de est a Alianței. Este foarte posibil ca analiza acestor proiecte de plan, în special estimările de intelligence, să conducă la decizia țărilor baltice de a solicita o forță permanentă.

3. Bugetele  de apărare foarte mici fac imposibilă o rezistență teritorială în primele 2-5 zile până la sosirea unei Forțe de reacție rapidă, deci se câștigă timp prețios dar costul menținerii brigăzii NATO va fi susținut de toți aliații nu doar de țările baltice.

4. Ar mi fi posibil ca lucrurile să nu meargă conform planului cu operaționalizarea Forței de reacție rapidă preconizată. Să existe probleme de resurse, viziune și mai ales angajamente și voință politică din partea unor aliați care nu ar dori să se implice prea mult într-o forță care trebuie să răspundă imediat unei situații periculoase.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: