Subiectul Moldova – schimbarea poziției României ?

Ceva se schimbă ? dar mai ales cine sau ce a influențat schimbarea de poziție ?

9 iulie 2013 Titus Corlățean – interviu

La rândul său, vorbind despre problema Transnistreană, ministrul Titus Corlăţean a declarat, într-un interviu pentru agenţia de presă Interfax, preluat de UNIMEDIA, că “trebuie să recunosc că, în ultima perioadă, avem mai puţine motive pentru a fi satisfăcuţi în legătură cu procesul de reglementarea transnistreană”.
Am urmărit cu speranţă dezvoltarea negocierilor în formatul “5+2″ din momentul reluării acestora în toamna anului 2011 şi continuăm să credem că ne confruntăm cu problema care va putea fi rezolvată just în cazul existenţei voinţei politice la toate părţile implicate”, a mai spus Titus Corlăţean

11 Martie 2014 Titus Corlățean – interviu la RFI

Realizator: Ultima întrebare: credeţi că o eventuală schimbare a formatului de negocieri ”5+2” pentru Transnistria ar fi utilă?

Titus Corlăţean: Cred că, în orice caz, la acest moment este nevoie să ne concentrăm asupra procesului de normalizare politică în Ucraina, pentru că formatul ”5+2” a avut şi merite, dar a avut şi dezavantaje pentru că, dacă este să mă refer la dezavantaje, a lipsit voinţa politică de a intra în gestionarea subiectelor politice de fond, cele cu adevărat serioase legate de reglementarea conflictului transnistrean. În acest moment, într-o astfel de situaţie fierbinte vă daţi seama că un exerciţiu ”5+2” nu este posibil. Deci, este nevoie ca situaţia din regiune să se calmeze, să se gestioneze în plan politic şi nu militar, pentru a vedea care sunt modalităţile de relansare a dialogului politic, în sens mai larg. În orice caz, iată că prelungirea acestei situaţii de conflicte îngheţate, conflicte prelungite dezavantajează vecinătatea UE şi UE, aş spune, în sfârşit, conştientizează faptul că ar fi trebuit să fie mult mai activă, mai angajată de mai multă vreme.

13 Ianuarie 2015 – Bogdan Aurescu – interviu Q-MAGAZIN

Q- În condițiile în care devine evident că Rusia încurajează separatismul în spațiul ex-sovietic pentru a anexa teritorii (a se vedea scenariul din Crimeea), mai poate fi credibilă buna credință a Moscovei ca partener în cadrul formatului OSCE 5+2 privind situația din Transnistria?

A- Cu toate limitele și neajunsurile sale, formatul „5+2” rămâne cadrul unic pentru identificarea unei soluții viabile, negociate, în dosarul transnistrean. Țin să subliniez termenul de „negociat”, în contrast cu cel de „impus”. Experiența a arătat că soluțiile unilaterale, care implică riscuri și concesii injuste din partea Republicii Moldova, tind să fie favorizate de absența unui cadru formal, structurat de negociere. Formatul „5+2” dă garanția că vocea Chișinăului și principiul unei soluții durabile, care să țină cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, vor fi respectate.

Rusia are un rol-cheie în efortul politico-diplomatic de găsire a unei soluții viabile în dosarul transnistrean. Cred că niciun observator obiectiv nu poate contesta această realitate. În egală măsură, Rusia are responsabilitatea de a contribui activ la consolidarea unei atmosfere propice pentru identificarea parametrilor acestei soluţii negociate, de a susține dinamica procesului de negociere, de a descuraja acțiuni unilaterale, care nu fac decât să tensioneze artificial situaţia de pe teren.

4 Iunie 2015 – Președintele Iohannis prin vocea ambasadorului Lazăr Comănescu mesaj video

Între minutele 29.44 – 30.11 același mesaj – România sprjină formatul 5+2 ca format unic care dă garanția și legitimitatea procesului de negociere…

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

3 Responses to Subiectul Moldova – schimbarea poziției României ?

 1. fish says:

  seamana cu „daca nema putirinta geaba chichirez galceava”
  daca nu se poate mai mult … asta e, stam si capra.

  • semanticus says:

   cam da, eu altceva incercam sa sugerez, ca prima data, oficial si public, nu la Cotroceni a fost schimbata pozitia ci la MAE.

 2. fish says:

  se pare care KI deleaga taskuri in echipa. lasa specialistilor o anumita libertate de decizie/comunicare. ceea ce nu e rau, afterall

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: