Situația actuală

Această criză politică pare să aibă ca soluție o negociere cu ceva variante dar și cu multe elemente șubrede.

1. PNL pare să semnalizeze că ar putea accepta orice fel de guvern de tranziție susținut de PSD cu condiția ca să se organizeze alegeri anticipate. Elementul neclar ar fi planificarea alegerile locale.

2. PSD ar putea numi alt premier, agreat de Președinte, în schimbul unui modus vivendi în Parlamaent pentru a nu prelungi criza prin numiri și respingeri de către Președinte. Elementul neclar ar fi numele viitorului premier de la PSD.

3. Opoziția să susțină un guvern minoritar cu un mandat clar de organizare a alegerilor anticipate. Elementul neclar ar fi cât de obstructiv ar putea fi PSDul ?

4. O nouă majoritate, mai șubredă, generată în jurul PNL, după ce Președintele respinge prima propunerea PSD de nou premier. Ar fi fair pentru că se respectă dreptul PSD de partid politic principal în Parlament. Numai că momentul ar putea demonstra și contrariul, că PSD nu mai poate oferi soluții de colaborare instituțională și atunci coaliția se destramă.

Considerație legată de impresia unora că justiția ar torpila coaliția la guvernare. Nu cred că este așa. Motivul este simplu, voința politică ar trebui să aibă izvorul în obiectivele și interesele partidelor și nu în evoluția personală a unor șefi de partide. PSD a avut și are ca principiu, încă de pe vremea lui Ion Iliescu, să genereze și să folosească partide surogat sau satelit. În momentul în care PSD intră în opoziție există un moment în care partidul iese din rețeaua de relații și evaluează trendurile și pe urmă aplică aceeași schemă. Dacă PSD vrea să demonstreze că Președintele și PNL greșesc atunci social-democrații ar trebui să voteze pentru ridicarea imunității premierului, să schimbe radical mesajul, să păstreze coaliția și să reușească să găsească un premier care să ofere garanții că justiția nu este obstrucționată pe diferite paliere legislative sau politice. Este un scenariu aproape imposibil pentru că de ani de zile PSDul este blocat în două variante de acțiune: prima, conflictul cu Cotroceniul, adică, Băsescu, și, a doua, controlul strategic al Parlamentului. Deci pentru PSD acuzația că justiția ar schimba majorități este văzută ca un atac la ”parohia parlamentară a PSD”.  Numai că aici apare distorsiunea de discurs a PSDului. Dacă orice acțiune a justiției la adresa premierului este un atac la majoritate atunci de ce PSDul nu a declarat același lucru când au fost vizați juridic alți miniștri ai coaliției ? Mai mult, au fost destui de mulți parlamentari din PSD vizați de anchete și totuși Victor Ponta nu a iești să spună că majoritatea este în pericol.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: