Ligheanul cu apă rece. Tutorial 2

”-Scorilo ! Ia și tu niște ligheane dalea italienești ! nu veni cu mâna goală.

– Nu ține apa ! făi femeie, sunt găurite în fund. ”

Fragment din stenograma convorbiri interurbane între regele dac Scorilo și  Zotula, regina sa.

Bibliotheca Apostolica Vaticana, Codex Dacicus, 50 A.D.

Partea a II-a – Morfologia și structura ligheanului tradițional românesc. Influențe proto-românești și geneza daco-romană.

Studiile arheologice de pe teritoriul României au demonstrat că ligheanul tradițional românesc este mai vechi decât denumirea sa turcească. Emailat sau nu, de plastic sau de aluminiu, ligheanul românesc este ancestral. Câteva descoperiri sunt relevante pentru teoria că ligheanul s-a născut odată cu poporul român. Miorița și restul bacilor, ungureni si moldoveni, au venit târziu de tot, când baciul muntean deja avea ligheanul lui. Ca și acum, în zilele noastre, cine avea ligheanul lui, era om făcut, așezat, de bază pentru că în acele vremuri mitice, ligheanul era un lucru prețios.

Morfologic și structural ligheanul are matricea stilistică originară, cum ar spune academicianul Rahăhăsvan Teheheodorescu, în scutul de luptă. Pentru că era scump și nu erau mereu războaie, scutul avea o întrebuințare duală. La război, i se puneau mânerele pe marginile interioare și devenea scut de luptă, iar în timp de pace, se scoteau mânerele și se folosea ca lighean, masă de table, platou de fursecuri dacă erau conferințe de presă sau întâlniri cu blogării A-listeri (putem enumera pe Manafucius, Chinaburaorus, Manus Vasile).

Atunci ca și acum, când era vorba de ligheane ieftine sau promoție, era bătaie mare pe ele, mai ales când dacii aflau că vine marfă din Italia. După analiza imaginilor de pe Columna lui Traian, cu o noua interpretare istoriografică, putem trage concluzia că cele două războaie daco-romane au fost de fapt războaiele ligheanelor, o veritabila epopee a luptei pentru întâietatea folosirii acestui obiect mitic, un simbol al dăinuirii și care demonstrează  continuitatea  noastră în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Mai jos aveți un fragment din primul război daco-roman, bătălia de la deschiderea MagusImagus.

Vă rog să observați similitudinea neverosimilă cu o imagine  actuală. Ligheanele sunt mai mici dar pasiunea pentru obiecte casnice, vitejia și curajul românesc se mențin la cote înalte.

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Ligheanul cu apă rece. Tutorial 2

  1. Pingback: Exclusiv ! Victor în Caraibe- primele înregistrări video | Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: