Relația NATO – Rusia. O direcție previzibilă

Salutară inițiativa Rețelei Europene a Liderilor, grup care include și foști miniștri ruși, de a propune ca NATO să semneze cu Rusia un memorandum care să reglementeze activitatea și exercițiile militare astfel încât să se reducă riscul unor incidente între părți. Textul îl aveți aici-Avoiding War in Europe: how to reduce the risk of a military encounter between Russia and NATO. Documentul, conform propunerii, ar trebui semnat în formatul Consiliului NATO-Rusia.

Există un precedent recent, înțelegerea SUA-China pe aceeași temă dar cu localizare în Pacific. Și mai există precedente mai vechi din perioada Războiului Rece, formate bilaterale americano-sovietice în 1972 și 1989.

Oportunitatea unui asemenea demers este clară,  dar există un dar.

În septembrie 2014, la ultimul Summit NATO, aliații au decis suspendarea activității în Consiliul NATO-Rusia:

”As a result, NATO’s decision to suspend all practical civilian and military cooperation between NATO and Russia remains in place. Political channels of communication, however, remain open.” Textul Declarației îl găsiți integral aici.

Din acest context reiese că propunerea încearcă de fapt să convingă nu doar pe ruși de utilitatea unui asemenea mecanism ci și țările aliate care sunt reticente să mai primească Rusia într-un consiliu NATO care pe vremuri recunoștea Rusia ca partener privilegiat al Alianței. Deci propunerea este și un test pentru aliați în speranța că se vor găsi soluții pentru normalizarea relațiilor. Probabil că sunt țări NATO dar și partenere, cum ar fi Ucraina sau Georgia care se vor întreba, pe bună dreptate, dacă nu cumva Rusia nu va profitat de semnarea unui memorandum cu NATO pentru a mai reduce din presiunea sancțiunilor. La fel de probabil este că lansarea propunerii să vizeze pregătirile pentru viitorul Summit NATO din Polonia din 2016.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: