Prioritatea nr. 1 a Ungariei

După urgența cu care Ungaria ia decizii reiese că există o înțelegere neoficială cu Germania și Austria pentru a temporiza cât mai mult fluxul de refugiați pe segmentul balcanic. În contextul crizei a mai reieșit un lucru, Budapesta a fost și va rămâne cel mai important punct de acces  și de aici relevanța sa ca actor european.

Ungaria a acceptat să devină sperietoarea manevrată de Germania, pârghia prin care Berlinul pune presiune pe toate țările din Balcani. La început, prin mai, iunie nu era clar, acum însă, cu amenințările ungare oficiale voalate din ultima săptămână privind vetoul pentru intrarea României și Croației în Schengen, devine clar că Berlinul vorbește prin intermediul guvernului ungar.

Prioritatea Ungariei pare să fie aceea de a rămâne graniță externă UE, așa primește foarte mulți bani europeni și rămâne partener important al Germaniei.

Disperarea va fi mare la Budapesta atunci când România va intra în Schengen, toate programele pentru securizarea granițelor externe vor finanța România. Schimbarea va fi majoră, similară cu intrarea României în NATO, moment în care Ungaria a ieșit din primplanul Alianței.

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: