De la cine primește mandat Ponta ?

Cu această ocazie poate află și Președintele Iohannis cum lucrează Guvernul pe tema refugiaților și că nu a fost un moft de weekend al lui Ponta, în realitate este o acțiune mai amplă care l-a depășit pe șeful de la Cotroceni.

Întrebarea completă din titlu este: de la cine primește mandat Ponta pe probleme de politică europeană ?

Răspuns simplu: de la Camera Deputaților.

Exemplificare:

21 octombrie 2015– Camera Deputaților adoptă Hotărârea nr. 82/2015  privind aprobarea opiniei referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului de instituire a unui mecanism de transfer în situatii de criza si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor si mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protectie internationala prezentate într-unul din statele membre de catre un resortisant al unei tari terte sau de catre un apatrid – COM(2015)450 Textul integral   Pe scurt este vorba de aprobarea de către Parlament a unei poziții oficiale privind respingerea și amendarea unor provederi dintr-un proiect al Parlamentului european privind mecanismul de gestionare a fluxului de refugiați. În 3 articole din Hotărăre se spune clar că România nu vrea un transfer de autoritate și suveranitate în privința gestionării fluxului de migranți.

10. Exprimă rezerve şi solicită clarificări suplimentare privind viitorul rol al Comisiei Europene în gestionarea unui mecanism european permanent, în privinţa viitoarelor criterii de apreciere a modului de funcţionare a unui sistem naţional de azil, în ipoteza în care acelea ar fi confruntate cu presiuni menite să activeze viitorul mecanism permanent de transfer.

11. Solicită clarificări cu privire la sursa şi justificarea criteriilor aferente cheii de repartizare a solicitanţilor de protecţie internaţională, în contextul în care, în acest domeniu de reglementare, cu sensibilităţi şi particularităţi naţionale, s-ar impune luarea în considerare într-un mod mai pronunţat a acestor particularităţi naţionale.

12. Observă că obiectivul mecanismului de transfer privind asigurarea unei repartizări echitabile între statele membre a persoanelor îndreptăţite la protecţie internaţională nu poate fi complet realizat în forma propusă de Comisia Europeană, din moment ce protocoalele nr. 21 şi 22, anexate la tratatele Uniunii, prevăd regimuri juridice derogatorii în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, exceptând astfel trei dintre statele membre de la regimul juridic comun.

24 octombrie – Victor Ponta declară la Sofia:

„Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele”, a spus şeful guvernului bulgar.

Victor Ponta a susţinut poziţia, comentând că „o soluţie bună” în cazul crizei refugiaţilor este comună a întregii Europe, însă dacă acest lucru nu e posibil trebuie „să ne apărăm”.

„Eu vreau doar să arăt că o poziţie comună a celor trei ţări, o poziţie pe care noi ne-am coordonat-o în cursul întâlnirii de astăzi, este exact în sensul celor spuse de Boiko. Ne facem datoria şi suntem solidari cu întraga Europă, însă responsabilitatea nu poate fi doar a unor state şi alte ţări nu au responsabilitate. Asta nu se poate şi nu funcţionează. Dacă sunt ţări care îşi închid graniţele şi îşi fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm în egală măsură”, a spus şeful Guvernului. via Gândul.

Concluzie:

Președintele Iohannis știa de decizia Parlamentului României, dacă nu a știut atunci a fost neinformat sau mai rău, dezinformat. Dacă a știut de decizia parlamentară atunci știa și de poziția Guvernului și nu a a făcut nimic ca să preîntâmpine o poziție a premierului la Sofia, să îl cheme sau dacă nu venea la Cotroceni să facă o conferință de presă pe 23 octombrie să spună clar, înainte de plecarea lui Ponta la Sofia, poziția României.

Cu alte cuvinte, o fi complexă cooperarea instituțională dar nu imposibilă.

 

 

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: