Nu intrați în partide !

După manevra politică de preluare a trendului #colectiv au început să curgă îndemnurile: jos cu clasa politică, să resetăm clasa politică, să ne facem partide, să dăm propuneri pentru guvern și ultimul, să intrăm în partide. Adică dacă tot e aproape imposibil să schimbăm o clasă politică, dacă tot e greu să facem partide noi care să fie relevante, dacă tot nu contează ce propunem guvernului tehnocrat atunci măcar să îngroșăm rândurile actualelor partide.

Spinul dat de echipa electorală prezidențială a reușit cam ce a reușit și în campania din 2014, adică să creeze câteva elemente de mobilizare, mai mult online, pornind de la tragedia colectiv pentru o perioadă de 2 săptămâni, restul, adică substanța trebuie adăugată în timp.

Presedintele, se pare, ar vrea să meargă pe ideea că dacă intră oameni în partide atunci partidele vor fi schimbate. Cu acest raționament sunt două probleme.

Prima, cea mai simplă, oricum, în fiecare an, fiecare zi, undeva în România, sunt oameni care intră în partide. Evident că nu s-a schimbat nimic la nivelul partidelor.

A doua, mai complicată, partidele sunt instituții, acestea nu se schimbă doar pentru că vin oameni  noi. Normele și valorile într-o instituție sunt mai puternice decât indivizii. Când mai mulți indivizi acționează solidar pentru a schimba partidul se cheamă că există o luptă pentru putere în interior, deci schimbarea unui partid presupune și o criză care vine la pachet. Ne putem aminti de epopeea Preda-Macovei-Baconschi-et company în PD. Mari corifei ai unei noi filozofii care într-un final a pierdut lupta din partid.

Îndemnul ”intrați în partide” conține și o ambiguitate. Poți intra ca simplu membru de partid sau să intri în partid ca activist, cadru al structurii, om de aparat care avansează pe scara ierarhică.

Pentru prima categorie, de simpli membri, lucrurile sunt simple, contezi doar 1 (unu) vot. Chiar dacă ești geniu într-un domeniu, dacă în partid îți propui să ai doar un statut simplu, atunci nu prea contezi mai mult de 1 vot.

Pentru a doua categorie, de oameni care vizează o carieră în politică. Ai două variante. Prima, să te zbați de la zero, să încerci de jos în sus să faci și să muncești în speranța că vei avansa. Dezavantajul este timpul lung de așteptare și rata scăzută de succes. A doua variantă este să urmezi un traseu mai scurt prin compromisuri cu oameni puternici din conducerea partidului. Adică să îngroși rândurile celor care vor să intre în grațiile adevăraților patroni ai partidelor. Avantajele sunt timpul scurt și rata sporită de succes.

În concluzie avem trei opțiuni.

  1. Intră în partid dar fără să ai așteptări.

  2. Intră în partid dar trebuie să fii pregătit să faci multe compromisuri.

  3. Nu intra în partid.

Deci ce alegi ?

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: