Rețeta succesului ISU – interesul național pe înțelesul tuturor

Rețeta succesului:

 1. faci o legislație stufoasă, greu de aplicat în așa fel încât clientul să depindă cât mai mult de consultant.

 2. stabilești o listă restrânsă de consultanți particulari autorizați pentru întocmirea dosarelor.

 3. reduci cât mai mult numărul de ofițeri pompieri și bugetul alocat pentru prevenire în așa fel încât să existe o carență cronică în sistem.

 4. stabilești un sistem de sponsorizări condiționat de structurile de verificare și stabilești targeturi lunare de încasări.

 5. blochezi orice inițiativă din parte administrației locale sau sau din partea antreprenorilor care  oferă alternative.

 6. dezvolți o rețea de sprijin din structuri asociative și profesionale gata să controleze piața serviciilor pentru securitatea la incendiu.

 7. numești la conducere ca paravan un reprezentant carismatic pe post de paratrăznet

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

5 Responses to Rețeta succesului ISU – interesul național pe înțelesul tuturor

 1. La „legislatia stufoasa” as mai adauga: legislatie imposibil de aplicat si de impus ad literam si foarte interpretabila astfel incat controlorul/inspectorul/functionarul sa aiba cat mai multa putere discretzionara adica sa fie un fel de mic dumnezeu in fata celor controlati.
  Mai trebuie observat ca mai toate legile romanesti cu caracter de norma de reglementare (de ex. in transporturi, alimentatie, protectia muncii, securitate, achizitii publice etc) ajung de fapt sa fie o premisa a coruptiei pentru ca din start procesul de legiferare este gresit cu intentie sau din incompetenta.
  Mai mult decat atat, normele de reglementare romanesti sunt orientate din start spre coercitie si sanctiune si nu acorda nici o importanta aspectelor de facilitare a conformarii, ceea ce evident sporeste si mai mult puterea „micului dumnezeu”.
  Foarte rar sau de loc sunt facute studii de impact serioase inainte de legiferare in care intr-adevar sa se evidentieze (asa cum cer normele internationale) impactul economic si social al normelor care urmeaza a fi adoptate. Dezbaterile publice sunt de cele mai multe ori pur formale, nu se retine nimic din propunerile, observatiile facute de cetatzeni.

  In concluzie, situatia de la Pompieri nu este singulara si de fapt asta este nota dominata a peisajului normelor de reglementare din Romania in care traim si in care denumirea de „public servant” nu se traduce niciodata „mot-a-mot” iar cei care sunt in astfel de pozitii in foarte multe dintre cazuri cred ca publicul trebuie sa-i serveasca pe ei si nu invers si care de fapt „au privatizat” statul in propriul beneficiu.

 2. Pingback: Rețeta succesului ISU – interesul național pe înțelesul tuturor | mihaibuninetwordpresscom

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: