Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic – un minister de mâna a 2-a ?

Am fost curios să văd cum este tratat noul minister  pentru Consultare Publică și Dialog Civic de către restul ministerelor din Guvern așa că m-am uitat nu peste mesajele optimiste și încurajatoare de pe Facebook ci la pozele făcute în timpul ședințelor bilaterale. Am dorit să văd dacă noul ministru, Violeta Alexandru, o persoană energică și cu inițiative foarte bune, este tratat normal. Adică dacă ministrul Alexandru vine la un coleg ministru din Guvern atunci ministrul gazdă, în mod normal, ar trebui să stea pe timpul ședinței de lucru cu vizitatorul de la Consultare publică și să lucreze împreună și chestia asta să se vadă și în poze. Am făcut bilanțul vizitelor efectuate de ministrul Alexandru și situația cu prezența minștrilor vizitați, dacă au  fost prezenți sau nu.

Din 13 vizite, doar în 5 (cinci) cazuri miniștrii omologi au acordat o atenție serioasă ședințelor de lucru. Este mult ? este puțin ? Cred că puțin, pentru o primă vizită de lucru. Ce semnificație are ? Noul ministru se impune greu, dar progresează. Este cam greu acum și cam devreme să estimăm dacă ministrul Alexandru va reuși să impună ceva din noul stil de lucru în cultura ministerelor însă putem spune că a reușit să folosească aproape la maxim momentul lansării noului guvern. După primele trei luni, de acomodare, trebuie să vedem cu ce inițiative va veni noul ministru pentru a menține momentul și pentru a consolida un model de lucru cooperativ și nu unul administrativ-de control ( ultimul model ca tendință în discursul ministrului Alexandru se observă în interviul de la ziare.ro unde ia la rost prefecturile pe clasamente, un stil care este distinct de modul aceluiași ministru când discută cu ministerele).

Alexandru

Foto: Violeta Alexandru, ministru MCPDC și Ciprian Bucur, minstru delegat, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul. Foto credit: MCPDC

În concluzie, noul minister și noul ministru se confruntă cu reticența celorlați miniștri care se percep ca fiind într-o categorie superioară, categoria ministerelor care contează politic, față de categoria ministerelor administrativ-funcționale din aparatul premierului Cioloș și care nu au un cuvânt de spus în deciziile guvernului. Cu această mentalitate are de luptat Violeta Alexandru. În plus, același ministru, mai are de luptat cu clivajul aproape ”clasic” dintre tehnocrat și ONG-ist.

Mai jos aveți situația prezențelor (DA) și absențelor (NU) pe ministere în timpul vizitelor de lucru organizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

1. Ministerul Agriculturii – Nu

2. Ministerul Finanțelor – Nu

3. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Personelor Vârstnice – Nu

4. Ministerul Sănătății – Nu

5. Departamentul pentru Relația cu Parlamentul – Da

6. Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Da

7. Ministerul Afacerilor Externe – Nu

8. Ministerul Apararii Nationale – Da

9. Ministerul Fondurilor Europene – Da

10. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Nu

11. Ministerul Economiei – Nu

12. Ministerul Transporturilor -Da

13. Ministerul Justiției – Nu

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: