Cu samaliotul peste România

Îmi exprim satisfacția pentru modul in care au fost gestionate interesele economice romanesti in Afacerea Tupolev.
Cateva elemente care mă umple de bucurie:

– afacerea se incheie in contextul adminstratiei Basescu un critic acerb al Moscovei și sub ochiul atent al serviciilor de informații romanesti care dupa cum stim sunt cele mai bune daca nu chiar singurele cele mai bune, Cum spunea presedintele Basescu serviciile noastre de informatii au anticipat toate crizele pentru ca sunt foarte bune.
– in 2013 rusii cu concursul minstrului PNL Vosganian și priministrului PSD Ponta au bătut palma pentru un aeroport lângă București. Americanii au niste facilitati la Kogalniceanu. Afumati este la cativa km de Bucuresti, Koglaniceanu este mult mai departe. Avantaj Moscova.
– protocolul dintre Ministerul Economiei și rusi era binecuvântat și de MAE și de SRI, totul a mers șnur, cu ambasadorul rus de față, deci nu se face să nu fi știut Excelenta Sa Titus Corlatean si directorul SRI George Maior.
– unitatea de productie si pista de incercare presupunea un trafic aerian de toată frumuseate, avioane rusesti pe langa Bucuresti, transporturi aeriene de piese din Rusia, ROMATSA oricum se coordonează cu Moscova. Fortele aeriene militare romane se puteau baza la o adica pe rusi sa faca si politie aeriana in Muntenia nu trebuia sa mai vina NATO.
– in aprilie 2014, deci după invadarea Crimeei si după ce in martie 2014 toate țările UE adoptă sancțiuni imptriva Rusiei, ce sa vezi, în 28 aprilie 2014 intr-un cont din BRD Romania intrau 1 mld. de Euro. Vigilenta era maxima dar rusii erau relaxati, ei trimiteau banii oricum. De ce ?
In concluzie: un esec pe toată linia marca Base-PSD-PNL in materie de strategie nationala de securitate, nu mai vorbesc de serviciile de informatii. Din atata lupta politica interna, conferinte la 18.30, scrisori deschise, lovituri la gioale si ochi dati peste cap la ”MTO?” credibilitatea noastra e făcuta praf. Situatia imi aduce aminte ca la investirea directorului SRI Helvig a venit seful FBI probabil ca sa se asigure ca noul director ajunge macar pana in biroul de director si nu il saltă rusii pe hol.

PS: ASTEPT SA VAD DOCUMENTUL CU AVIZELE POZITIVE DATE DE MINSITRUL APARARII MIRCEA DUSA SI DE COMANDANTULUI MILITAR, CA NU-I POT SPUNE GENERAL, CIUCĂ. CUM AU JUSTIFICAT MAPN ȘI SEFII MILITARI OPORTUNITATEA UNUI AEROPORT PRIVAT RUSESC LANGA BCURESTI ?

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: