La luptă !

Am citit – Joint statement of EU Ministers for Justice and Home Affairs and representatives of EU institutions on the terrorist attacks in Brussels on 22 March 2016 .

Din document reiese, pentru cei care cred că al treilea război mondial este în plină desfăşurare, că am fi în război cu Daesh, că fiecare casă din Paris, Bruxelles ar fi o baricadă ca la asediul Stalingradului, că de fapt totul este un eveniment tragic „Today, we heard from the Belgian authorities how they are facing this crisis and discussed what is to be learned from recurrent patterns in terrorist attacks and supporting networks.”
Nu se pune problema ca miniștrii de justiţie şi interne să invoce articolul 42.7 pentru Belgia, mă rog nici în cazul Franţei nu am avut un mare entuziasm legat de această clauză. Iar la NATO nu se pune problema, după Paris a durat 4 zile până când am avut o consultare oficială într-un format relevant. Probabil suntem într-un război dus prin corespondență, cum erau meciurile de şah pe vremuri, mutarea se trimitea prin poştă.

Din comunicat reiese că UE nu prea are ce să activeze în 1, 6, 12, sau 24 de ore, la nivel operațional vorbind, o celulă, ceva, o structură civil-militară, un task-force care să integreze informaţiile.
Nu se pune problema, războiul cu teroriștii se duce cu planificări de acte normative, de urgentare a unor procese legislative, ne vom baza pe domnul preşedinte Zgonea să mai treacă nişte legi.
Voinţa politică şi nivelul de angajare sunt bine reflectate în acest paragraf: „8. – fully support the work of the Counter Terrorism Group (CTG), in particular by further accelerating the establishment of a dedicated platform for real time, multilateral information exchange;”
Cu alte cuvinte Grupul de combatere a terorismului din UE nu are în 2016 un sistem operațional de evaluare şi analiză a informațiilor.
Aşa vom duce războiul cu teroriştii.
Credeam că teroriştii duc un război asimetric în Europa, dar acum îmi schimb părerea, cred că noi vom fi mai asimetrici decât teroriştii. Ei par mai organizaţi.

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: