Începutul sfârşitului pentru PNL

După exit-poll de ieri repostez ce am scris în 20 aprilie 2016.

PNL, un partid eşuat ?

Cu vreo 3 propozabili ejectaţi, cu alţii cel puţin 3 ofertaţi dar care au refuzat să fie propozabili, PNL pare să dezvolte un complex pentru Bucureşti.  Mai rău este că PNL avea nevoie de un candidat redutabil la Bucureşti care, prin comparaţie cu „armata PSDului”, ar fi trebuit să dea semnalul pentru o schimbare chiar în partidul liberal. Toată floarea liberală cea vestită preferă însă să nu rişte o confruntare directă cu candidații PSD în Bucureşti, aceştia se preocupă doar de scaunul lor din Parlament. În plus conducerea liberală actuală nu doreşte un candidat puternic din partid pentru că nu vor un nou lider liberal în ascensiune. Rezultatul, la nivel de percepție, ar fi că se lasă impresia că altcineva din afara partidului decide pentru PNL.

Eşecul PNL trebuie pus şi pe seama procesului de unificare, care proces a fost formal, nu a oferit ocazii pentru o schimbare reală. Finalmente, PNL pare foarte parohializat, fragmentat, are o structură de conducere preocupată de propriile dosare de la DNA şi nu de câştigat competiţii, în timp ce alţi liberali cu putere economică negociază sfere de influenţă la nivel local cu PSD.

Dacă PSD a rezistat mai bine la capitolul acţiune colectivă sub presiunea anchetelor anti-corupţie, PNL pare să se deşire mult mai rapid. Dovada este în modul cum a reacționat conducerea partidului după începerea anchetei asupra lui Ludovic Orban.  Gorghiu şi Blaga au trecut foarte rapid peste momentul Orban. Fără să re-evalueze candidații, fără să comunice mai mult şi fără să se vadă că încearcă măcar să racordeze activitatea PNL la realitatea competiției politice.

Înconcluzie, lideriiPNL de ce fug de aia nu vor scăpa, adică de momentul bilanțului post-electoral de la locale. Ocazie cu care vor realiza că partidul a eșuat.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: