SRI ul şi e-guvernarea

Pe tema Hotnews- Mai multe ONG-uri acuza ca SRI vrea sa foloseasca fonduri europene pentru supravegherea generalizata a tuturor cetatenilor 

Va sugerez să citiţi, dacă aveţi chef şi cea am scris în 2015 – Bani pentru SRI- OSCINT 2009

Să revenim.

Nu imi dau seama de ce se mai dau unii si altii dupa cireş ?

Problemele asa cum le vad eu nu sunt supravegherea potentiala si culegerea de informatii privind activitatea in retele guvernamentale ci controlul politic asupra acestei activitati si implementarea proiectului cu anumite firme de IT abonate la fondurile SRI.
E clar ca avem o densitate mare de retele guvernamnetale necorelate, ca nu aveam capacitatea de integrare, analiza si ca sunt multe vulnerabilitati chiar si in situatia fragmentata de acum, asa ca trebuia facut, nu stiu daca de catre SRI sau o alta institutie guvernamentala responsabila de e-guvernare.

In plus la guvern nu se poate lucra eficient daca nu ai o asemenea platforma, numai ca in sfera politicilor nu SRIul este agentia responsabila. Daca este vorba de infrastructura si STSul ar fi fost la fel de calificat, problema este ca proiectul are două scopuri:

„a) dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei şi abuzurilor și creşterea eficienţei în actul guvernamental; si

b) creșterea gradului de utilizare a serviciilor de eguvernare din prisma procesării și interpretării datelor; prin modernizarea și eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție sau evaziune fiscală, denumite în continuare instituţii publice beneficiare, precum şi optimizarea cooperării între acestea, în efortul comun de identificare, cunoaştere, documentare, prevenire şi diminuare a situaţiilor generatoare de fenomene de criminalitate organizată şi evaziune fiscală la nivel naţional, precum şi a faptelor asociate fenomenului de corupţie şi de finanţare a terorismului. „

Adica avem un sistem la care SRI va detine imaginea de ansamblu iar guvernul va avea acces selectiv prin prisma unor rapoarte asociate unor dosare sau buletine de informare. Nu este in regula o asemenea abodare cand prioritate ar fi să dezvoltăm structurile de prevenire şi  control intern din minstere, birouri de audit, Curtea de conturi, ANAF, Justitia, structuri deconcentrate etc. În schimb, prin actualul prioect aceste structuri nu au acces direct la aceasta platforma, de fapt se creeaza o dependenta a guvernului de SRI in contextul in care banii europeni sunt pentru e-Guvernare si nu pentru e-intelligence.

In timp ce scriam a venit si o precizare de la SRI.

Via Hotnews: „SRI sustine ca ‘obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient. Sistemul nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente’.

Evident mesajul este unul vag şi manipulativ. Daca ne uitam in Caietul de sarcini putem cititi elemente :

„1.3 Soluție de monitorizare a utilizării resurselor de comunicare colaborativă – (1 pachet)………….12
1.4 Soluție de monitorizare tehnică a comunicațiilor, la nivel de metadată, prin mecanisme de tip NetFlow – (1pachet)………….13”

la pagina 13:
„- soluţia va asigura următoarele capabilități:
– monitorizarea continuă a traficului, cu identificarea tuturor informațiilor de telemetrie necesare pentru analizarea și descrierea componentei utile a acestuia, recunoașterea infrastructurii de rețea implicate și inregistrarea continuă a tipului și a nivelului de utilizare a acesteia;
– monitorizarea continuă a traficului, cu identificarea tuturor informațiilor de telemetrie necesare pentru analizarea și descrierea componentei utile a acestuia, recunoașterea infrastructurii de rețea implicate și inregistrarea continuă a tipului și a nivelului de utilizare a acesteia;”

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: