Iar votăm ?

Întreb în virtutea scepticismului meu. Am votat uninominal, adică au votat, că eu nu am votat, acum votăm pe liste. Ce am înțeles noi din acestă campanie electorală ? acum, când elementul suprem care ni se vinde ca fiind trufandaua politica ar fi că se va vota pe liste.

Adică este cineva in stare de extaz, de transă mistico-cetăţenească (sunt ironic) tot contemplând emisiunile electorale, paginile web si pliantele răspândite ?

Citesc comentariile unor analiști, majoritatea se ocupă, pe faţă sau mai ferit, de un singur subiect, mobilizarea votanților. Nu conteaza oferta electorală, nu contează programele de guvernare, nu contează listele de partid. Marea lor problemă este cetăţeanul care nu vrea să vină la vot. O fi el informat ? o fi înţeles cetăţeanul ceva din programul fluviu al PSD, din cele 100 măsuri (cine retine 3 propuneri e deja expert)  ale PNL, din programul adunat din impresii al USR ?

Deci problema lor nu sunt partidele, nu penalii de pe liste ci cetăţeanul absent. El este sub lupă.

Adică nu ne alarmează că partidele politice nu se încaieră în polemici electorale pe oferte, programe, politici publice, nu este nimic anormal că acest blat politic merge molcom ? nici măcar de faţadă. Emisiunile tv si radio sunt o tristeţe, moderatorii au intrebări de formă, iar întrunirile publice sunt strict de partid, cu public platit mai mult sau mai puţin legal.

Complicitatea comentatorilor, din interes sau din auto-cenzură, va fi orientată şi în acest an pe temele, alegeti voi, „absenteismul este de vină”, „oamenii nu mai vin la vot pentru că nu mai au încredere” sau „cetăţeanul se simte părăsit”.

Ultima găselniţă în materie de non-combat, blat, aranjament. Un jurnalist se văita pe facebook că nu are oameni pentru fotbal şi, ce să vezi ! surpriză ! domnu Dragnea vine cu echipa. Da, aşa este acum, jurnalistul în campanie are timp de fotbal, el nu pleacă pe teren, nu rupe maşina redacţiei prin vârtoape după echipele de campanie, el se duce elegant, pe trei benzi, până la terenul acoperit din Băneasa, cu gazon sintetic, aer conditionat si sauna inclusă să se bată pe prosoape cu domnu Dragnea în vestiar.

Cam astea sunt alegerile la noi, un meci de fotbal aranjat şi fără spectatori.

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Iar votăm ?

  1. Conte says:

    Cunoscindu-l pe Mihai, nu cred ca face jocurile PSD-ului. Pur si simplu a facut o gluma, iar Dragnea a profitat de ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: