Estimări după alegeri

Am avut şi alegeri. Acum comentăm exit-polluri. Victoria PSDului nu este atât de importantă pentru guvernare cât pentru ce va genera în societate un asemena val.

Acum scenarii.

  1. Guvern PSD. Probabil. Compoziţia va fi cu ceva surprize. Dragnea va avea acum prilejul să tranşeze toate chestiunile cu grupul Ponta şi aici vom avea o surpriză. Justiţia va ieşi în forţă cu dosarul Dragnea, probabil şi Bruxellesul va arunca un ochi atent spre caz. Nici când va fi sigură sigură victoria, Dragnea nu va lăsa garda jos, va fi prudenţa întruchipată. Probabil se va confrunta cu o listă de indezirabili dintre ministeriabili in media si poate in justiţie. Preşedintele Johannis va avea o misiune dificilă pentru că ar trebui să contrapună lui Dragnea, un nume alternativ de psdist şi nu are prea multe nume de membri PSD care să fie atractivi pentru numire.

  2. Guvern PNL-USR-etc. Foarte puţin probabil. Şefa PNL, Gorghiu va delega total gestionarea numirii în mâinile preşedintelui Iohannis. La cât de amorţit este partidul liberal probabil că se vor baza pe activismul şi comunicarea făcută de USR. USR care in 2017 va fi dezamăgirea anului, după cum guvernul Cioloş m-a dezamăgit în 2016. Puţin probabilă este şi demisia conducerii PNL Gorghiu, Atanasiu, Buşoi, Beni Oni Ardelean şi restul menajeriei.

Concluzie: Victoria PSD ascunde un risc major. În siajul marelui pachebot social-democrat vine lejer un curent amplu de populism şi naţionalism. Curent care va fi încurajat d eo aripă din PSD. Cu PSD la guvernare, sunt şanse mari ca un mare partid populist-naţionalist să se lanseze în următorii ani.

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: