Avem guvern nou dar și noi probleme

După cum au mers treburile ieri la investirea noului guvern, am impresia că nu vom avea un guvern de tranziție ci mai degrabă un guvern de sacrificiu.

Altă impresie lăsată, chiar mai îngrijorătoare, este că ne îndreptăm spre o luptă politică mutată din Parlament în alte zone. Evident, ca şi pe vremea lui Băsescu şi Iohannis va fi ţinta unui embargou instituţional şi parlamentar. Izolarea preşedintelui va fi obiectivul cel mai important. Aşa că Iohannis va fi obligat să joace pe alte direcţii.   Primele pe listă: social media, spaţiul public şi instituţii. Cu un Parlament dominat lejer de PSD-ALDE, cred că deja se lucrează la cel puţin două variante de a compensa slaba prestaţie a PNL.Dar întâi, cine lucrează ? Oamenii Preşedintelui Iohannis. Care preşedinte nu va fi mulţumit cu frontul care va fi deschis de actualul PNL, mai are nevoie şi de noi iniţiative, venite din sfera extra-parlamentară. Un fel de nouă agendă generată de organizaţii şi asociaţii. Până acum rețeaua de asociații agreată promova mai mult imaginea Preşedintelui şi prelua mesajele Cotroceniului. Acum reţeaua va fi extinsă şi spre grupuri de interesecu cu arii mai mari de acíune şi care vor urmări generarea permanentă de presiuni pe Guvern.

Şi, a doua direcţie, apariţia a 1-2 partide noi. Partidul lui Marian Munteanu, un fel de produs media marca Realitatea nu a dat rezultate, probabil va fi înlocuit cu un partid mai Cioloş -friendly şi un altul probabil mai aproape de grupurile-ţintă din Transilvania. În spaţiul public probabil că se va paria pe relaţia tineret- societate civilă, un cadru societal  care să  ofere soluţii de mobilizare.

Teoretic probabil că sună bine ca să existe mai multă atitudine şi mobilizare care să fie fructificată şi politic de partide care se vor opune PSD-ALDE. O problemă rămâne însă, toată cosntrucţia şi strategia depinde de tonul pe care îl va da Preşedintele. Dacă preşedintele speră că va mai apare o „mare emoţie tip Colectiv” atunci nu a învăţat nimic. Dacă va încerca să felieze relaţia cu PSDul în mici negocieri pe teme limitate şi va folosi pentru asta presiunea „noii opoziţii din stradă” atunci iar nu a învăţat prea multe.

Concluzia ar fi una: anumite pălării politice sunt prea mari.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

7 Responses to Avem guvern nou dar și noi probleme

 1. Bobo says:

  Imi permit sa nu fiu de acord.Tocmai asta urmareste Dragnea ca fiind singura cale de reusita a noii guvernari: intarirea Parlamentului, de fapt readucerea la menirea sa constitutionala: principalul pol de putere din societate. Doar suntem republica parlamentara, ce naiba!
  Legi mai bune in cel mai scurt timp, corectarea celor profund gresite ( vezi codurile penale) un control strict asupra serviciilor secrete si destructurarea Binomului ticalos, reasezarea justitei pe baze cu adevarat democratice prin legea raspunderii magistratilor si revenirea la sistemul vechi de numire a sefilor parchetelor, a membrilor CSM, a CCR !
  Am si o intrebare: chiar nu ne-am saturat sa ignoram Constitutia care spune ca presedintele este un arbitru, si nu jucator in sistemul politic romanesc???

 2. Bobo says:

  Mai mult ca sigur, din moment ce asa prevede Constitutia la art. 61, nu? Acolo este scris un cuvant cheie :organ suprem! Deci, nimeni, nici macar presedintele nu se poate situa peste Parlament.
  Ma asteptam la un raspuns mai elaborat, mai ancorat in, citez: meandrele concretului, dar poate am eu si restul celor cu mai mult de 2 neuroni in cap, ghinion-Iohannis!!
  Pt. asta s-a votat pe 11, pt. o tara normala la cap in litera si spiritul Constitutiei!

  • hehehe mda
   eu nu sunt expert in drept constitutional dar inteleg ca daca am fi fost o republica parlamentara cu siguranta Constitutia nu ar fi trebuit sa contina niste articole cum sunt cele de mai jos si probabil si alte articole tot din Constitutie care definesc procedurile pentru fiecare putere in parte…
   Art 81(1) Președintele României este ales prin vot universal (…)
   Art 85(1) Președintele României (…) numește Guvernul (…)
   Art 109(1) Guvernul răspunde politic numai în fața Parlamentului pentru întreaga sa activitate.

   Adica Presedintele este sef de stat, sef al executivului 🙂 , garant al Constitutiei si mediator intre puterile statului.
   Iar dupa cei aproximativ 25 de ani de parlamentarism romanesc si cei 5 % incredere populara in Parlament inclin sa cred ca republica noastra este semiprezidentiala atenuata si semiparlamentara accentuata.

 3. Bobo says:

  E inutil sa discutam si sa chitibusarim unde legea suprema e clara: organul suorem al poporului roman este Parlamentul. Presedintele numeste Guvernul in urma votului de investitura acordat de Parlament. Presedintele desemneaza premierul de la partidul sau coalitia care a obtinut 51% din voturi. Presedintele poate fi suspendat de Parlament si supus referendumului popular pt. demitere!
  Da, raman la concluzia
  ca Romania este o republica parlamentara , si doar nostalgicii stalinisti mai spera la un „tatuc” providential!
  Vedem ce a facut Basaul din sistemul de justitie cand unii de la CCR au decretat ca are imunitate totala, articol ce NU se regaseste in Constitutie! Si cum si-a subordonat institutiile de forta care-au comis abuzuri asemanatoare ci cele din anii ’50!

 4. Hahaha ” sa lasam chitibusurile” dumneavoastra ati inceput sa citati articole din Constitutie. Cam asta este nivelul unora, cand citirea selectiva a Constitutiei nu ajuta, respectivii schimba placa. A mai fost unu care dorea sa vorbeasca in fata organului suprem, „doar in fata Marii Adunari Nationale” si a ajuns la Targoviste si acum se vede de fapt cine este nostalgic, cu sufletul plin de frustrari induse ideologic si multe, multe semidoctisme.

 5. Bobo says:

  Care semidoctisme? Si, da , am inceput sa citez articole din Constitutie, ca d-acolo ma inspir, nu din postarile de pe FB ale unora corditi%beliti&liberi&nascutiaseara!
  Constitutia nu trebuie citita selectiv, ci ca un tot unitar, cartea de capatai a oricarei natii (mai putin in UK unde ea nu exista)!
  Ce legatura exista intre Constitutia actuala si …Targoviste?? Hello, ne intretinem si noi zdraveni la cap si NU pe „prafuri” despre realitatile actuale ale Romaniei??
  Se pare ca nu. Se pare ca Parlamentul ca organ suprem al Statului sta unora in gat!
  Eu ma gandesc ca doar secureilor tradatori de tara-vezi si intalnirile si subordonarea lui Coldea&Lulutza in fata CIA-fapta care se pedepseste de la 10 ani in sus! Cu executare, si asta e gadilatura, ca-n USA , fapta asta e „pe viata”!
  Dar asa suntem noi, milostivi cu ticalosii&cozidetopor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: