Ani de liceu…Clasa a 9-a reloaded !

Am o leapșă de la Chinezu, inițiată de Gabriel, cu o temă puțin surprinzătoare, despre ce aș face dacă aș fi în clasa a 9-a ? Specială clasă, pleci din scoala generală, aterizezi la un liceu, nici de vârf dar nici codaș, unde ai auzit că sunt găști trăznet, petreceri gârlă, fete frumoase, profi de treabă și mai ales colegi noi. Sunt lucruri greu de reconstituit, unele pot fi rememorate și analizate, dar cel mai greu este să stabilești ce a fost voluntar sau imitație în ce ai făcut în liceu.
Eu voi păstra, pe cât pot, contextul lui 84-87, ca să fie fair. Pentru că văd că în alte lepșe apar bloguri, hahhaa,  bref, la mine nu există decât o agendă copertată cu vinilin în care scriam începutul unui roman polițist, titluri de cărți, decupam articole din România literară, Săptămâna și pliante hi-tech de la TIBCO. 🙂 Poate termin totuși povestire cândva sau ceva polițist asemănător. Am reușit să facem și câteva podcasturi cu scenete umoristice, pe unul dintre puținele reportofoane germane existente în oraș și deținut de un coleg, din păcate nu am reușit să le punem pe youtube, pentru că nu exista, iar la stația de radioficare se prelua numai Radio România.
Sporturi pe care aș fi dorit să le practic mai devreme: înot și arte marțiale. În localitatea mea de baștină nu exista decât un ștrand descoperit așa că singura opțiune reală ar fi fost să nu încep în clasa a 10-a judo-ul ci mai repede, dintr-a 9-a. Dar nu aș fi renunțat la baschetul din curtea școlii, continuat în taberele de la Năvodari și Gura Văii.
Altă preocupare care, probabil, ar fi fost util de început mai devreme, ar fi fost un club de turism. În condițiile de atunci, am reușit să fac un curs de ghizi turistici în clasa a 12-a, organizat la ONT-ul județean.  Era singurul cadru în care se discuta de turiști, clienți, servicii de turism, pachete, oferte.
Tot pe linia unui club, ar fi fost un proiect pentru fotografie și film, o idee pe care individual am reușit să o aplic, dar ceva mai târziu, prin clasa a 11-a.  Atunci am cumpărat primul aparat foto Zenit, burduf pentru macro și mă chinuiam prin diverse laboratoare.
Cu lecturile este mai simplu dar și mai complicat, în același timp. Simplu, pentru că oricum citeam mult și divers, complicat pentru că anumite titluri sau autori nu puteau fi găsiți ușor. Lecturile noastre urbane erau pe grupuri de gen, asta în treacăt fie spus, împrumutam cărțile adevărate doar cu băieții și biletele de cinema sau concerte cu fetele :).
Aș mai fi învățat din domenii slab conturate în liceu, cum ar, sociologie științe politice, psihologie, elemente de management.
În timpul verii tabere, fară muncă sau voluntariate, pentru că îmi aduc aminte de muncile agricole, care nu semănau deloc cu sesiunile foto pentru a da bine pe facebook de la vreo campanie de voluntariat.
Leapșa merge spre Camil Stoenescu, Cristian Voiculescu și Papen
Later edit: în urma unor demersuri specifice, protocolar-diplomatice, s-a confirmat de la biroul 1 şi 2 introducerea în lista exclusivă de leapşă a doi reprezentanţi de frunte ai blogosferei din regiunea extinsă pontică a Moldovei de sud de rit portuar. Onorabilii @RFboris (cunoscut ca Haterul din Caraibe) @abulafia89 (cunoscut ca Stigliţ Tomitanul).
Bune practici privind această leapşă:
  • scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat
  • transmite leapşa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5
  • scrie astfel încât să generezi comentarii, vrem să pornim o discuţie constructivă
  • nu trebuie să scrii prea mult, însă nu trata leapşa superficial (un 400-500 de cuvinte e foarte bine)
  • preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă
  • răspândeşte mesajul prin social media, însă fără a spama, vrem doar să ştie lumea de ea

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

11 Responses to Ani de liceu…Clasa a 9-a reloaded !

  1. camil says:

    am primit, ne vom gândi și vom scrie 🙂

  2. Pingback: Sfaturi pentru liceeni

  3. Pingback: Liceu, cimitir al tinereţii mele | tre3i

  4. ancaf says:

    Si totusi de ce nu scrie niciunul dintre cei care au raspuns la leapsa ca daca ar fi acum in liceu, ar invata mai putin – multe din materiile de atunci (cam ca si acum) erau inutile pentru un elev de liceu la clasa de mate-info, spre exemplu. Si viteversa ! -.

    • semanticus says:

      @ancaf,
      Cine a zis ca invăţam la toate materiile ? :)) Vorbind serios, leapşa este despre ce ai vrea să faci în plus, nu despre cea ai vrea să elimini. În scoala generala aveam profesor de matematica cu care jucam un baschet traznet, la liceu, proful de tehnologie, juca si el un baschet traznet, la matematica veneau studente stagiare foarte frumoase, cu proful de fizica se asculta cel mai bun rock la munci agricole ca venea cu Dacia lui si avea boxe. Era mai tare ca in serialul cu LalaBand ! Doar Directorul trebuia sa mai salveze din prestanţă, alerga după fumători, până într-o zi când şi-a spart capul, pentru că în goana sa prin grădină după elevi a agăţat un arac.

  5. ancaf says:

    Frumoasa contrare 🙂 Asa da! Astea sunt exemplele pe care ar trebui sa le dam 🙂 Ma rog, depinde si de copii. Tare rau depinde, dar cei care citesc bloguri la 15, 16, 17 ani sunt cei carora tre sa le spunem sa fie atenti cu viata lor.

  6. Pingback: Ani de liceu: pod peste timp | Camil Stoenescu's blog

  7. Pingback: Clasa a noua 2.0 | chestiuni.info

  8. Pingback: Elevul @abulafia89 dintr-a noua | tre3i

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.