Un cadou american pentru Europa

A fost anunțată intenția Casei Albe de a aloca 3.4 mld. $ cheltuieli militare  în anul 2017 pentru amplasarea și prepoziționarea de  armament în Europa. Câteva considerații privind decizia americană.

  1. În 2016 se încheie faza de reasigurare strategică americană pentru Europa. Ce va urma din 2017 va fi o formă nouă de descurajare convențională gândită de Washington. Este nouă pentru că nu prevede, în momentul în care vorbim,  staționarea permanentă de trupe. Dar nu putem exclude staționarea permanentă de trupe  după 2017 pentru că din punct de vedere politic și militar terenul ”țărilor gazdă” va fi pregătit. Probabil că dezbaterea ar putea dura câțiva ani iar în 2020, dacă estimările strategice sunt foarte pesimiste, atunci cresc șansele de a avea trupe staționate permanent. Este un scenariu personal, nimic altceva

  2. Decizia de ieri vine în contextul în care agenda Sumittului NATO din acest an este una sensibilă, se negociază greu iar SUA încearcă să ofere o perspectivă mai lungă privind descurajarea și angajamentul american pentru a mai tempera din solicitările insistente venite din partea Poloniei și țările baltice privind dislocare de trupe NATO permanente.

  3. Stabilirea ca dată de începere a anului 2017 ar trebui să coincidă cu angajamentele aliaților europeni de a atinge o țintă de 2 % din PIB pentru apărare. Cu alte cuvinte va crește bugetul american ca motivație pentru ca alte bugete aliate să crească și ele.

  4. Acestă opțiune de angajare militară serioasă reprezintă și o centură de siguranță în cazul în care obiectivele ambițioase asumate în NATO vor fi implementate mai greu sau vor exista obstacole de natură politică în interiorul Alianței.

  5. România, mai ales, dar și Polonia ar trebui să își sporească accelerat capacitățile naționale de a coordona, integra și coopera la nivel militar, mai ales logistic și în pregătirea teritoriului. O pre-poziționare de tehnică și materiale americană va influența major (la început nu va fi prea vizibil dar, treptat, integrarea unor sisteme americane militare cu elemente de sisteme naționale va deveni din ce în ce mai vizibilă și va reprezenta o provocare și o oportunitate pentru România ) modul în care cele două armate vor coopera.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: